top of page
Andelsbiodling

Säsongen 2022 tjuvstartade vi med andelshonung men till säsongen 2023 gör vi det allmänt känt och och öppet för var och en att köpa sig en andel, eller varför inte ge bort en andel som present eller julklapp? Med en andel i en bigård får du din egen honung utan att behöva göra jobbet och hjälper samtidigt till att stödja pollineringen.

 

Andelar kan köpas i bigården Täppan, som ligger i södra Lund längs Södra vägen på koloniområdet med samma namn. Här består honungen av en utsökt blandning av nektar från områdets enorma blomsterprakt, kringliggande kastanjer och körsbärsträd och kanske något mer avlägset rapsfält också.

Vi slungar honung tre gånger per säsong och i andelen ingår honung från samtliga omgångar. Det kommer meddelande om när honungen i andelen kan hämtas, vilket görs i Lund. Honungen kan även skickas mot transportkostnad.

 

Hur fungerar detta med andelar?

Ett bisamhälle producerar i snitt mellan 20 och 40 kilo honung per säsong men det är beroende av väder och vind. Är det varmt och soligt kan bina samla in stora mängder nektar att göra honung av. Är det i stället kallt och regnigt blir de sittande i sina kupor, växterna producerar inte nektar och ingen honung lagras i kuporna. För att jämna ut riskerna, och underlätta logistiken för oss, så blandas honungen från samtliga kupor i bigården för att sedan fördelas i andelar. 
 

Som andelsägare får du:

  • 10% av kupans produktion upp till 2,8 kilo honung. I detta ingår honung från varje slungning under säsongen.

  • andelsbevis

  • regelbunden information om utvecklingen i bigården

  • glädjen att stödja pollineringen, ökad mängd blommor och mer frukt

 

Villkor

  • Biodlingsföretaget och andelsägaren delar på risken att skörden kan bli dålig

  • Andelen hämtas upp i Lund vid den tid och plats som meddelas. Om andelen istället skall skickas tillkommer transportkostnader.

 

Kostnad: 600:- inklusive 12% moms.

bottom of page